how to eat pasta

 

Има много въпросителни, когато става въпрос за това как правилно да ядем паста. Някои хора избягват да поръчват вкусното ястие в ресторант, защото се притесняват да не се изцапат или изложат пред другите. Разберете какъв е етикетът при хранене с паста и бъдете спокойни следващия път, когато Ви поднесат любимата порция спагети или макарони.

Помагане с лъжица

В голяма част от ресторантите поднасят прибори, с които да си помогнете, когато ядете паста. Вилицата служи за основа, държи се в дясната ръка, а около остриетата й завъртaте 2 или 3 дълги спагети, преди да ги поднесете като хапка към устата си. Понякога предлагат лъжица (държи се с лявата ръка ), с която да спомогнете завъртането на спагетите около вилицата. Това е американски обичай, затова не се изненадвайте, ако в италиански ресторант не получите прибор, който да помага допълнително. Говори се, че един италианец може да познае от коя част на страната е другият, гледайки начина, по който вторият яде паста. Лъжицата се ползва за помощ от хората, които са родени в южната част на държавата.

Режем или не

Ако хапвате спагети или макарони, не разрязвайте изделията на късове, за да ги ядете по-лесно. Етикетът не го позволява, освен ако не сте сами вкъщи, където сте необезпокоявани от хора и очаквания. В ресторант или на гости може да прибегнете до нож, ако са Ви сервирали паста от по-голям вид – лазаня или равиоли например. Не бива да се сърба и засмуква силно, това е проява на лошо възпитание. Съветваме Ви да не го правите, дори ако сте с близки роднини или приятели.

Чистота и внимание

Не е препоръчително да попивате соса от спагетите с хляб или да ядете бързо и шумно. Пастата винаги носи рискове от евентуално изцапване, затова е добре да внимавате с големината на хапките, които оформяте с вилицата. Нека са малки и хомогенни, за да опазите чистотата си.