pasta

Лесна за приготвяне, изумително вкусна и разнообразна – любимата на мнозина паста е храна, която поражда наслада, но и ражда много митове! Вижте кои са най-често срещаните от тях и разберете каква е истината за апетитните продукти от италианската кухня.

 Пастата не е особено хранителна – само тесто

Напротив, класическата паста е източник на микс от полезни въглехидрати, които сами по себе си са засищащи. Спагетите и макароните от твърда пшеница съдържат добро количество протеини, желязо, калий и магнезий и съчетани с лек сос или месо, могат да заредят организма с голяма част от необходимите за него минерали.

 Ако искам да отслабна, трябва да избягвам паста

Всъщност пастата е здравословен продукт с ниско съдържание на йод, който идеално пасва на всеки режим за сваляне на килограми. Освен това пастата се преработва по-бавно от организма, което помага да се чувстваш сит по-бързо. Проблемът с напълняването най-често произлиза от големите количества, които приемаме. Около 100 грама сурова паста е достатъчна, за да се нахраним, без да прекаляваме с въглехидратите. Да не забравяме, че и сосът съдържа калории, които в допълнение и с чаша вино и пълна чиния спагети или макарони, може да доведе до преяждане и натрупани излишни килограми. Пастата е страхотен избор за нашето меню, ако не прекаляваме с количествата.

Ако не добавя зехтин към водата за варене, пастата ще се слепи

В действителност така ще похабите зехтин, без да е нужно. За да не се получи слепване, трябват: достатъчно количество вряща вода (за всеки 100гр паста – 750 мл. до 1л.); и редовно разбъркване. Важно е да допълним, че спагетите и макароните от твърда пшеница запазват по-лесно добрата си форма и не се слепват, за разлика от обикновените.

Не е необходимо да се подсолява водата за варене

Според италианците, ако водата за готвене на паста не е „солена като морето“, ястието ще бъде безвкусно. Обикновено, за да се постигне този ефект, са нужни около 2-3 с.л. Не прекалявайте, за да не получите обратния ефект.

Сосът е най-важен

Въпреки че много от нас обичат да обливат обилно сготвената паста със сос, правилният начин е много малко количество да покрива всеки макарон. Идеята е, сосът е приятна добавка към пастата, но акцентът все пак трябва да останат тестените изделия.

Това са само някои от митовете за пастата, които върлуват в социалните мрежи и интернет пространството като цяло. Има още интересни факти, с които ще Ви запознаем в следващите блог постове. Междувременно хапвайте с наслада макарони и спагети и изпробвайте нашите рецепти.