kids pasta

Всеки знае, че децата обичат паста! Да, малките членове на Вашето семейство могат да консумират макаронени изделия и да – това няма да им навреди. Всъщност пастата може да бъде важна част от балансирана и здравословна диета.

Паста за деца – интересно проучване

Интригуващи са резултатите от едно проучване, реализирано от Националната асоциация по паста. Екипът анализира навиците и състоянието на деца, които са на възраст между 2 и 18 години. Установява се, че тези, които ядат спагети и макарони регулярно, имат по-добри хранителни навици и здраве от другите, които почти не вкусват тези ястия. Малчуганите, консумиращи редовно паста, приемат повече фибри, желязо, Витамин E и магнезий, но по-малко мазнини от тези, които ядат друга храна. Това не значи, че трябва да се предлагат само спагети и макарони, а че тези изделия са добро решение за нашето меню, защото се комбинират с редица зеленчуци и протеини. Как да накарате децата да ядат броколи, спанак и други полезни продукти? В комбинация с паста и апетитен сос е много по-лесно да бъде начинанието успешно.

Ако искате да приготвяте спагети или макарони за малчуганите, се стремете да поднасяте ястията с леки сосове, без твърде много подправки, за да са по-лесни за храносмилане. Не прекалявайте с количествата, известно е, че около 100 грама паста е достатъчна, за да се засити човек.

Изключенията

Ако в семейството Ви има хора с непоносимост към глутен, е хубаво да внимавате, когато сервирате паста. Правете го сравнително рядко и се стремете да бъде качествена и с нисък гликемичен индекс. Препоръчваме Ви  да избирате паста от 100 % твърда пшеница, защото тя е с по-добри хранителни свойства от обикновената.

Хубаво е да добавим, че на деца се дава паста едва след 8-месечна възраст. Повечето майки стартират с кускус, защото по-лесно се приема от малките и се приготвя бързо. Искате да сервирате на бебето по-едра паста, например пене или фарфале? Разрежете предварително на малки парченца, за да не се задави Вашата рожба.

Нека любимите Ви момиченца или момченца растат, превръщайки се в жизнерадостни, добри и здрави хора!