Да приветстваме пастата – най-обичаната храна, най-хубавата италианка и най-добрата приятелка на доматения сос и фигурата!

Според резултатите от проучване, проведено в Италия, от пастата не се дебелее!

Въпреки, че е вкусна и е любима храна на мнозина, пастата „страда“ от лоша слава по отношение на ползите от нея, свързани със здравословното хранене. Според общоприетото мнение, от тестените изделия се напълнява, тъй като съдържат много калории и въглехидрати и директно се „лепят“ на ханша. Всичко това обаче не е съвсем вярно, твърди проучване на отдела по епидемиология на италианския изследователски институт I.R.C.C.S. Neuromed.

Изследователският екип е извършил проучването си

сред повече от 23 000 италианци – мъже и жени над 18 години. Целта е била, с помощта на стандартизирана анкета да се установи, какво са яли участниците в проучването през последните 24 часа – включително и да се подаде информация за часа и мястото на хранене, както и подробно описание на храната. Отбелязани са също и теглото и височината на всички участници.

Резултатът показал, че не съществува взаимовръзка

между наднорменото тегло и редовната консумация на паста. Дори напротив – според проучването, консумацията на паста води до намаляване на риска от наднормено тегло, до постигане на оптимален индекс на телесната маса, намаляване обиколката на ханша и по-добро съотношение между ханш и талия. Или иначе казано – истинско попадение за всички страстни любители на пастата!

Тайната е в баланса 

Отдавна известен факт е, че средиземноморската диета е здравословна, както и че пастата представлява съществена съставна част от италианската кухня, но това което често се забравя в тази връзка е, че в традиционната италианска кухня, пастата всъщност е само предястие, а не основно. Италианците похапват паста често и с удоволствие, но в малки количества. Много по-важно място в средиземноморската кухня заемат здравословни продукти като риба, зехтин и пресни зеленчуци.

Равносметката

Пастата в никакъв случай не следва да бъде включвана с лека ръка в „черния списък“ на нездравословните храни, тъй като консумирана в умерени количества, тя повлиява ползотворно на човешкия организъм:

 • Пастата е неизчерпаем източник на „добри” въглехидрати,
  които осигуряват по-голямата част от глюкозата в тялото. Тя от своя страна пък е изключително важна за работата на мозъка, червените кръвни телца, мускулите и органите.
 • Пастата не е „бяла” храна.
  За разлика от белия хляб, който се прави от бяло брашно, тя се приготвя от твърда пшеница и е „жълта“ храна.
 • Пастата има нисък глюкозен индекс (41),
  който е близък до този на крушите, бобовите растения и ядките. Благодарение на това, след консумацията на паста, нивото на захари в кръвта не се повишава рязко.
 • Пастата е идеалната храна при спазване на диетичен режим, особено ако се консумира със зеленчуци, риба, зехтин, сирене, доматен сос, бобови растения, месо. Не случайно тя е неразделна част от средиземноморската диета.
 • Пастата е задължителен елемент в едно балансирано хранене.
  Най-известната теория на правилното хранене гласи, че 45–65% от храната трябва да се състои от въглехидрати, 15–20 % от протеини и 30–35% от мазнини.