сосове за паста

Решили сте, че ще си приготвите вкусна паста за обяд или вечеря? Страхотно решение, но трябва да помислите какъв да бъде сосът, както и останалите продукти, които ще се включат в ястието. Истината е, че разполагате с доста варианти, но е добре да имате предвид, че всеки вид макарони или спагети се комбинира хармонично с различни добавки. Научете кои са те, за да съчетавате лесно Вашата паста с разнообразни сосове и продукти, адекватни в случая.

Гарантираме Ви, че ще останете доволни от вкусния резултат!

 Дълга и тънка паста

Дългата и тънка паста – обичаните спагети, фидето и други подобни са най-вкусни и ароматни, когато са поднесени с по-леки сосове. Например с такива, направени на доматена основа, както и със зеленчуци, зехтин и чесън. Доста хора предпочитат спагети с месо и богати на съставки сосове, но истината е, че колкото по-леки са, толкова по-приятен е крайният резултат. Така ще Ви е и лесно, когато захващате спагетите с вилица.

Дълга и плоска паста

Ако сте си купили или смятате да приготвите неустоима дълга и плоска паста, например или талиатели, имайте предвид, че тя задържа перфектно соса върху своята повърхност и направо „обича“ кремообразните сосове. Съществува едно неписано правило, което ще Ви помогне, когато планирате допълнителни продукти. По-тънката паста си подхожда с леки сосове като Алфредо, както и с морски дарове. Искате да се насладите на по-плътни и широки макарони, приготвени по уникален начин? Спокойно добавете нарязани парченца месо и богати сосове.

Къса  тръбовидна паста

Планирайки да хапнете къса паста (пене,  и др.), ползвана често за салати или основни ястия, бихте могли да изберете сосове на кремообразна основа, свежи зеленчуци, със сирена или парченца месо. Колкото по-дълга е пастата, толкова по-успешно сосът се задържа за нея. Ако в името на макароните присъства думата „rigate“, то текстурата е леко грапава и благодатна за добавяне на песто, защото малките частици от соса се прикрепват чудесно за тестените изделия.

Къса паста с интересни форми

Обмисляйки да приготвите къса паста с интересни форми – панделки, пружини и т.н. (например фарфале, фусили, и и др.), имайте предвид, че тя е добро решение за по-плътните и наситени сосове на силно протеинова основа, както и кремообразните. Месото също е удачен вариант, като малките парченца успешно полепват по формичките и правят храненето с този вид макарони едно особено приятно занимание!

Не забравяйте, че всеки може да направи паста, но се изискват умения и желание, за да се създаде блюдо, което е вдъхновяващо, красиво, здравословно и апетитно. Пожелаваме Ви само такива резултати!