Известен факт е, че различните региони в Италия имат свои специални традиции, когато стане дума за кулинария и паста. Не всеки знае обаче, че и предпочитанията към формата на определена паста варират локално. В Лигурия по традиция хапват един вид формички, в Пиемонте – друг, в Пулия – трети… Решихме да направим за вас специална панорама на някои италиански области и техните красиви, характерни пейзажи, докато ви разказваме къде каква паста се яде. Насладете се на емблематични гледки от Италия, а после си сгответе любимата паста на любимия ви регион.

Тоскана на лилиите

Любимата на милиони Тоскана, с нейните кипариси и ширнали се поляни. Тук предпочитаната местна форма са т.нар. Gigli – или “лилиите на Флоренция”. Наистина красиви – в духа на флорентинското изкуство – с дантелени на вид ръбчета и силует подобен на цветето камбанка. Те стоят изискано в чинията и най-често в традиционните рецепти са в букет с тиквички, пармиджано и чесън.

Пулия на ушенцата

Пулия е един от най-живописните райони на южна Италия. Известна с белите си, джуджешки къщурки, наречени “трули”, които могат да се видят в градчета като популярното Алберобело. Традиционната паста, която от стари времена хората тук приготвят е оrecchiette, или “малки ушета”. Най-типичната рецепта е да се приготвят с броколи, които са местен зеленчук тук.  

Ломбардия на папийонките

Езерният чар на северозападния район Ломбардия е световноизвестен. Това, което не всеки знае обаче, е, че местните тук предпочитат farfalle, или малки папийонки. Всъщност “фарфале” идва от италианската дума за “пеперуда”. Традиционният начин на приготвяне е семпъл: домашно забъркан доматен сос с босилек, а често и спанак.

Лигурия на печатите

Лигурия е тънка ивица на север, в която се намира градът-родина на пестото – Генуа. Крайморската красота на региона върви най-добре с традиционните, но по-слабо познати в България – Curzetti Stampae, прилични на деликатни печатчета от тесто. Тяхната популярност е огромна още по времето на Ренесанса, когато благородните фамилии искали родовите им печати да се поставят върху пастата. Обичайно тук пастата се приготвя със сос от месце и лигурско босилеково песто – pesto genovese.

Емилия-Романя на монасите

Северната красавица Емилия-Романя e прочута културна дестинация. Тук са градове като Болоня, Модена и Парма, както и общо 11 обекта, част от културното наследство на ЮНЕСКО. Характерната паста за района е малко позната у нас – това са т.нар. strozzapreti, “задавячи на монаси”. Името идва от легендата за монах, който бил толкова стръвно гладен, че се задавил със strozzapreti. Те се приготвят от брашно, вода, пармеджано и яйчни белтъци.

Кампания на пенето

Кампания се намира в долната част на Ботуша, а нейна столица е Неапол. Тук са и магическите Везувий и Помпей в подножието му. Типично за района е любимото и на българите пене – тубички с вариации в размера: малки и по-големи. Италианците от Кампания най-често хапват пене със сос арабиата – доматен с много подправки.

Сицилия на тубичките

Сицилия – родината на мафията, слънчевите дни, цитрусите и романтиката. Традиционната паста за региона е ziti – набраздени тубички. Най-много им отиват плътните сосове, а местните обичайно добавят и сирене: рикота и моцарела.