Наричат ги любимите италиански nonna, или баба. Както и в България, те са безценен източник на кулинарни съвети и майсторство. За повечето италианци е традиционен т.нар. “неделен обяд при нона” – цялото семейство се събира в къщата на баба и се похапва обилно. 

Събрахме за вас няколко от традициите, триковете и тайните на италианските баби-кулинарки! Една част от тях открихме с голямо удивление и удоволствие във видео поредицата www.pastagrannies.com/ (Паста баби). Това са серия автентични интервюта с възрастни италианки – някои от тях дори на 100! – всяка от които разказва и показва своите кулинарни тайни, как прави паста, а също и интересни истории от живота си. 

Избирай местни продукти

Сицилианските нони например обичат да използват продукти, които са местни – традиционно се отглеждат в Сицилия. Така всичко е по-свежо и прясно, а това предопределя страхотния вкус на паста ястието.  

Ножици вместо нож

Когато е възможно, италианските баби ползват ножица вместо нож, за да нарежат я сноп подправки или билки, я тънки доматки или чушки. Така не цапат дъска за рязане и действат по-чевръсто.

Трик за добре почистени зеленчуци

Ако нямате много време и искате бързо и сигурно да изчистите карфиол или броколи например, потопете ги за малко в разтвор от вода с оцет, както правят възрастните италианки. Всички насекоми или буболечки напускат веднага пределите на карфиола!

Вино, вино, вино

Каквото и да готвят, италианските майсторки все ръсват по малко вино в соса за пастата. То подсилва и обогатява вкуса на цялото ястие. Просто това е традицията!

Мама винаги е права!

Дори да е прочут италиански готвач, човек не готви и не дава съвети, когато е в кухнята на мама. Италианските баби обичат да са винаги прави и да приготвят пастата по техния си начин, който, разбира се, най-често се оказва чутовно вкусен. 

Паста против стрес

Паста бабите обичат да казват, че тяхната кулинарна традиция не е просто “средиземноморска диета” (както често я назовават по света), а цялостен средиземноморски начин на живот. Да правиш паста ястие според бабите изисква време и любов, две “съставки”, които забавят нервния ни начин на живот и ни успокояват. Затова и италианските баби са дълголетни!

Паста супа, когато си болен

Каже ли едно внуче на италианската си баба: “Лошо ми е!”, тя веднага запретва ръкави да му направи супа с дребна паста на име “фраскарели” (frascarelli). Особено в студено време, когато грипът дебне, може да последвате съвета за паста супа на традиционните кулинарни майсторки от Италия. Да не пропуснем, италианските баби разказват, че фраскарели супата е много полезна и за кърмачки. В супата се слага и настърган пармезан. 

Малко улеснение

Често се случва италианските баби да не режат билките и подправките, а просто да хвърлят в тигана или тенджерата цяло букетче. После – след като са пуснали сок и аромат – просто изваждате снопчето. Друго важно е, че паста бабите са влюбени в билките и подправките – винаги ги ползват, когато готвят: магданоз, риган, салвия, мащерка…