pasta

Знаете ли, че има чудни ястия от паста? Ако не сте пътували много или сте привърженици на традиционните рецепти, навярно ще се изненадате от някои блюда, популярни в чужбина. Освен това различните държави имат свои фаворити сред макароните и спагетите, като някои изделия са по-рядко срещани при нас. Вижте как ядат паста по света и се запознайте с начините, по които ги поднасят. Каним Ви на едно виртуално кулинарно пътешествие!

Испания – Фидеуа

Когато си представяме международна паста, най-точният пример би бил превъзходното испанско фидео (бълг. фиде). Италианското наименование „фиделини“ произлиза от „фидео“, което пък на свой ред се ражда от арабското „фадаз“. С други думи: 3 народности, 3 наименования, 1 паста. Този тип макарони са тънки и къси и често се използват за супи както в нашата, така и в испанската кухня. Много често обаче с тях се приготвя и традиционното ястие с морски дарове – Фидеуа. Това е като паеля, но вместо ориз се ползва фиде.

паста
Снимка: Factor Gastronòmic

Аржентина – Сорентинос

Не е тайна, че аржентинската кулинарна култура е силно повлияна от дългогодишното италианско присъствие в страната. Ако се разходите в Буенос Айрес, веднага ще забележите изобилие от магазини и ресторанти, предлагащи пресни макарони и спагети и други изкушения, неотстъпващи по нищо на  европейските си предшественици. За световния паста пейзаж аржентинците допринасят с ястието Сорентинос, което представлява големи равиоли с плънка от сирене и понякога – месо.

паста
Снимка: Pronto

Уругвай – Ньоки(с)

В латиноамериканската страна присъствието на този вид паста на трапезата е от голямо значение. Повлияни от италианската култура, и в Уругвай са приели различни макарони и спагети като неотменна част от кулинарията си. Ньоките обаче имат още по-специално място – на 29-тия ден от месеца всеки жител на страната задължително яде от картофената паста. Това произлиза от стара италианска традиция, според която всяка неделя е ден за приготвяне на изкусителни спагети или макарони. Днес тази дата се нарича „Деня на Ньоките“ (Día de Ñoquis) и освен че тази паста е задължително ястие вкъщи и в ресторантите, е прието да се оставят няколко банкноти или монети под всяка чиния за просперитет и благоденствие.

паста
Снимка: Superlopes

Ако искате да научите още интересни факти по темата, прочетете:

Кулинарно пътешествие: как ядат паста по света

Истината е, че има хиляди начини, по които можеш да приготвиш, гарнираш и поднесеш една чиния с паста! Важно е да правиш всичко с много любов и внимание, за да се получи изключително апетитно ястие. Усилията винаги си струват.