паста готвачи

Търсите идеи за следващото си кулинарно изживяване? Вдъхновени от приказните италиански градчета като Палермо и Болония, сосовете за спагети и макарони могат да бъдат направени по нестандартен начин. Колкото до съставките, не се тревожете! Сигурни сме, че всеки от вас ги има в хладилника. Подбрали сме доказани готвачи, които да разкрият своята тайна за приготвянето на вкусна паста.

Пол Бартолота и неговите спагети със салса Палермитана

Шеф Пол Бартолота е родом от Америка, с италианско потекло и страхотни кулинарни умения, включително и в областта на вечно изкушаващите спагети и макарони. Неговият ресторант “Bartolotta, Ristorante di Mare” в Лас Вегас е носител на множество отличия през годините за първокласните си храна и обслужване. Едно от най-уникалните му паста творения е свързано със сос Палермитана. Кулинарът се запознава с него още през 80-те години в Палермо и макар да остава силно впечатлен, не се заема с приготвянето му. Едва когато получава първата си доставка на прясна риба от Средиземно море, Пол Бартолота се захваща да го пресъздаде, включвайки го към ястие. Добавя пресни италиански съставки като чесън, сицилиански зехтин, каперси, маслини, домати, пресен риган и лимонов сок върху вкусна паста ал денте. Резултатът е просто разкошен!

паста готвачипаста ястия
(Източник: Gold in September, EatingWell)

 

Джулиано Хазан и сос Болонезе ала Рагу с челентани

Шеф Джулиано е носител на множество награди като автор на кулинарни четива. Собственото му готварско училище е едно от най-разпространените в Северна Италия. Неговият най-известен паста сос произлиза от региона на Болоня. По негови думи всички от тази част на Италия приготвят своя версия на този сос за спагети и макарони, която се изменя по малко с всяко следващо поколение. Кулинарът научава семейната рецепта за сос Болонезе рагу от майка си, която на свой ред я е усвоила от нейната. Най-добре се комбинира с челентани или друг тип паста под формата на пене и талиатели.

паста ястияпаста готвачи
(Източници: EatingWell, Guliano Hazan)

 

Лидия Бастианик и нейната салса ала Капричоза със спагети

Шеф Лидия Бастианик има множество награди за постиженията си в кухнята, собствен ресторант и готварско телевизионно шоу. Нейният паста сос салса ала Капричоза е изключително вкусен и прост откъм съставки (представлява комбинация от люти чушки, лук, чесън, бекон и домати). Tой е част от специалната линия сосове за спагети и макарони, чиито процес на изработка самата Бастианик следи изрядно. Тя съветва половината салса да се забърка с вкусна ал денте паста по избор, а останалата част да се постави отгоре, придружена от настъргано сирене Грана Падано.

паста готвачипаста ястия
(Изключение: Pittsburg Magazine, EatingWell)

Всеки сос придава ново усещане на храната Ви. А вие кой си харесахте?