Пастата винаги е била и си остава огромно вдъхновение в живота на световно известни творци от различни епохи. От музиканти и писатели до модни и филмови гурута, за всички тях тя се превръща в изразно средство на творческия им дух.

Музика

Известният италиански цигулар Николо Паганини бил отявлен епикуреец и любител на пастата. Най обичал равиоли. Мечтата му била, както сам казвал, “да живее на село, да свири дуети и квартети и да яде вкусни равиоли.” Великият музикант дори измислил своя собствена рецепта, която впоследствие станала много известна: равиоли с телешко рагу по генуезки. (Тук можете да видите снимка на рецептата, написана от ръката на самия Паганини: https://blogs.loc.gov/music/files/2016/11/paganini-recipe.jpg)

Литература

През 1787 немският поет и писател Гьоте посещава кралство Неапол, където става свидетел на бурния разцвет на пастата. След това той пише: “Макароните, които ни сервираха, бяха така изтънчени… Видяха ми се несравними по белота и качество.” Пастата се споменава и в “Декамерон” на Бокачо. Там той описва като истинска фантазия планини от пармезан и готвачи, които приготвят равиоли.

Филми                                                                                                               

Повечето от нас помнят онзи стил в киното, наречен Спагети Уестърн, нали? Или още Макарони Уестърн – популярен поджанр на уестърна, развиван главно в Италия (western all’italiana). Предлагаме ви чудесно следпразнично дуо: чиния неустоими спагети плюс някой от филмите на легендарния Серджо Леоне. Спагетите играят ключова роля и в други филмови класики като “Нощ в операта” (1935) на братята Маркс и Goodfellas (1990). (Ето и малък списък с някои от най-добрите филми в този жанр: https://www.bfi.org.uk/news-opinion/news-bfi/lists/10-great-spaghetti-westerns)

Мода                     

Как да забравим очарователната пролетно-лятна колекция на Dolce & Gabbana от 2017, вдъхновена от класическата италианска кухня: пица, паста и морски дарове. От рокли, аранжирани с пандели от сухи спагети, до винтидж дрехи, оцветени с доматен сос и макаронени десени. Паста-модата е тук, за да остане!

Изящни изкуства

През 19-и век много популярен арт жанр в Италия е правенето на портрети на хора, ядящи макарони. (Любопитни са например класическите паста шедьоври на Saverio della Gatta или Domenico Gargiulo: https://www.lempertz.com/en/catalogues/lot/1118-2/2012-saverio-xavier-della-gatta.html). Едно от известните имена на американския поп-арт – Джеймс Розенкуист, също е фен на паста изкуството. Неговата бележита творба от 60-те “I love you with my Ford” изобразява… спагети! Днес освен всичко друго съществува и цяло ново изкуство, наречено макарони арт – красиви пейзажи тип мозайка или скулптури от сухи, цветни макаронени формички.