При толкова много информация за здравословното хранене и диетите, на човек му е много трудно да отсее на какво да вярва. Научните изследвания обаче потвърждават едно: включването на правилните типове паста в дневното ви меню е полезно за здравето в много аспекти. Разбира се, ключът е в умереното хранене и балансираните порции. Но също така и в това, да знаете повече за хранителните вещества в пастата, за здравословните техники на приготвяне и за леките, но вкусни добавки и сосове, които са хем полезни, хем не влияят на теглото ви.  

Здравословни типове пастa

Без съмнение, пълнозърнестата паста е най-здравословният вид. Богата е на фибри (съдържа ги в двойно количество спрямо бялата паста), които ви дават продължително усещане за ситост и подобряват храносмилането, освен това са полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Прясната паста е друга здравословна алтернатива, която има по-малко калории от сухата.  

Полезните хранителни вещества в пастата

Пастата е богата на сложни въглехидрати, които се разграждат в тялото по-трудно и по-бавно. Точно затова и освобождават енергия по-бавно, поддържайки ви сити и енергични през целия ден. Разбира се, да не забравяме и за ценния хормон серотонин, който се генерира тъкмо от въглехидратите. Той е източник на жизнен баланс и подхранва емоционалната ви стабилност. Около 130 г въглехидрати дневно са идеалната доза, която подпомага продуктивността на ума ви. Не на последно място, пастата съдържа полезни минерали: калций, магнезий, желязо, цинк, витамини като Б, например. Важно е да знаете, че тя е и бедна на холестерол и натрий.

Здравословната порция

Пастата е част от известния и доказан със здравословността си Средиземноморски режим на хранене, когато, разбира се, е дозирана правилно. Нутриционистите препоръчват две големи шепи с паста – около 100 г – като най-балансирана порция за едно ястие.

Здравословни техники на приготвяне

Процесът на приготвяне и след това охлаждане на пастата променя структурата й, превръщайки я в т.нар “устойчиво нишесте”. След този процес пастата става по-устойчива на ензимите в червата ни, които разграждат въглехидратите и се освобождава глюкоза (а това пък е съпътствано от повишение нивата на кръвната захар). Вследствие на всичко това се установява по-оптимален контрол на кръвната захар и се усвояват по-малко калории от същото количество паста. Изненадващо, но пастата от вчерашната ви вечеря става още по-здравословна след притопляне и намалява ръста на глюкозата с внушителните 50%. Друг здравословен съвет е да не добавяте сол във врящата вода. И, по възможност, да си приготвите домашен сос вместо купешки – винаги е по-вкусно и полезно!

Здравословни сосове и добавки

Добре е да избягвате твърде тежки и калорични сосове и топинги към порцията си. Залагайте на пилешко, говеждо, сирене (но малко!) и най-вече на зеленчуци – свеж доматен сос, плюс зелена салата отиват идеално на пастата. Освен това неустоимата паста може да бъде вашият “здравословен троянски кон” – децата обожават паста, а покрай нея ще си хапнат и зеленчуци!