Къде по света хората живеят най-дълго?

През 2004 година двама експерти по дълголетие започват обиколка на света. Те търсят местата с най-голяма концентрация на дълголетници и най-добро здраве на хората. След цяло десетилетие активни проучвания двамата откриват 5 региона, в които дълголетниците и столетниците са най-многобройни. Наричат тези специални места Сините зони. Това са: южният японски остров Окинава; Сардиния в Италия; гръцкият остров Икария; полуостров Никоя в Коста Рика и град Лома Линда, Калифорния.

Уникалните черти на дълголетните региони

Първата отличителна черта на тези региони е теренът. Обикновено той е островен или планински, което го изолира от света и налага по-активното отглеждане на продукти местно производство. От своя страна пък това гарантира на хората по-прясна храна, предимно растително-базирана, а също така “принуждава” хората да извършват физически труд – да се движат и да са активни дори на преклонна възраст. 

Следващата специфика в начина им на живот е архитектурата. Сардинците например обитават къщи с много стълби, което на практика замества спорта. Окинавците пък нямат столове и сядат на земята, което създава чести и съвсем естествени условия за разтягане и раздвижване на тялото. 

На трето място идва социалната среда. Във всички тези зони хората живеят в сплотени общности, често се виждат със семейство и приятели, имат много общи активности и преживявания заедно. Учените доказват, че това е фундаментално за усещането за щастие. 

Оказва се, че голямо влияние имат и традициите от бита като например типа кухненска посуда и чинии. Японците се хранят в миниатюрни купи и чинии, което много ги улеснява да не преяждат. 

Режимът на хранене в Сините зони

В Сините зони са проведени над 150 проучвания на хранителния режим на хората. Оказва се, че в Окинава, където са най-дълголетните жени на света и в Сардиния, където пък живеят най-дълголетните мъже на света, 95% от диетата са растителни продукти. Друго много характерно е навикът да спреш да ядеш, когато си на около 80% сит – дълголетниците на практика никога не преяждат. На трето място – домашно приготвената храна е доминанта в живота на хората от Сините зони. А също така те не пропускат да си хапнат шепа ядки през деня, като съсредоточават по-голямата част от храненето си по-рано през деня, а не късно вечер. Учените извеждат някои от ключовите за 5-те сини зони храни: всякакви бобени и зеленолистни; сладки картофи; ядки; зехтин; плодове; чайове; овес; 100% пълнозърнест хляб и паста. Разбира се, правят анализ и на онези храни, които на практика не се ядат от дълголетниците. Това са: подсладени напитки, солени снаксове, пакетирани сладкиши. Ядат се, но в много ограничени количества: месо (най-много 2 пъти седмично в менюто); млечни продукти и яйца; бял хляб. Дълголетниците в Италия пък пият всекидневно по една чашка от местното вино – Cannonau. Като цяло хранителният им режим е богат на антиоксиданти и омега мастни киселини.