Винаги е любопитно да надникнеш в кралството на майстор-готвач. Особено когато е паста спец и може да сподели опит, традиции и хитри идеи за изкусително вкусна паста. Събрахме за вас компания от трима доказани паста готвачи от различни части на света, които споделят своите малки тайни и ценни съвети за приготвянето на божествена паста.

Карло Биги, паста шеф в Ню Йорк

Винаги приготвям пастата ал денте! Когато не е преварена, а крехка, но твърда, тя е много по-лесна за храносмилане.

Освен това използвам extra virgin зехтин и поръсвам със свежи билки и подправки, нарязани в последната минута, за да запазят свежестта си.

Също си падам по цитрусовия финиш – капвам малко лимон!

Източник: https://aconstellationjournal.com/2017/09/three-pasta-recipes-chefs-iconic-nyc-restaurants/

Андрю Кармелини, паста шеф в Италия

⃤ Много важно нещо, което доста хора не спазват е: никога не начупвайте пастата! Това често се прави с по-дългите форми като спагети. Използвайте съд, който е достатъчно голям, че да побере пастата, без да нарушавате целостта й – в противен случай химическите реакции при готвене се променят.

⃤ Друго ключово нещо е да приготвите соса, докато пастата все още се вари, а не след това. За да е още по-ароматна, за около 1 минута погответе пастата заедно със соса.

⃤ Ако ще добавям подправки или билки, винаги го правя, докато пастата още е на печката. Топлината спомага да се освободи и разгърне изцяло вкусът на подправките в ястието.

Източник: https://www.foodandwine.com/recipes/spaghetti-with-fresh-soppressata

Андеа Транчеро, паста шеф в различни Michelin ресторанти по света

⃤ Обикновено добавям бучка захар към соса. Това е застраховка, че няма да има горчива жилка, а и понижава киселиността, което е от полза.

⃤ Много обичам да оптимизирам времето. Когато ще приготвям по-лека рецепта със зеленчуци например, варя зеленчуците направо в тенджерата с пастата. Това създава много приятен, естествен обмен на вкусове. Пък и цапате по-малко посуда!

За да избегна слепването на спагетите при варене, ги накисвам в студена вода прведварително. За около 90 минути. Това дава много добър резултат и не стават лепкави.
⃤ Обикновено готвачите съветват да не изплаквате пастата със студена вода, след като я сварите, защото това отмива скорбялата и съответно вкуса. Има обаче един случай, в който е добре да я изплакнете: а именно, когато ще приготвяте студена паста салата.

Източник: https://www.2hungryguys.com.au/2016/05/31/barilla-pasta-masterclass-at-casa-barilla-cooking-school/