Пестото се появява на бял свят много отдавна. Спори се за точния период на изобретяването му – някъде между 16 и 19-ти век. Сосове, подобни на пестото, са ядяли още древните римляни. Първото споменаване на думата “pesto” в историята е от 1870, в книга за кулинарията на Генуа. Всъщност “pesto” идва тъкмо от генуезката дума “pestâ“, която значи “стривам, счуквам”, както и от античната рецепта за сос от: босилек, чесън и семена от пиния (от семейство Борови), смесени със сирене пекорино и зехтин.

Различни видове

 

Много хора смятат, че пестото е само зелено – наистина, такова е класическото “Песто ала Дженовезе”. (В Италия дори се подготвя предложение пестото дженовезе да влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО). Има обаче и червено песто (със сушени домати). Песто Сицилиана, наричано още “pesto rosso” е именно червено – прави се с домати, бадеми вместо пиния и по-малко босилек. Песто ала Калабрезе пък съдържа и черен пипер, и гриловани камби. Днес много хора си правят различни типове домашно песто, избирайки разнообразни ядки.

Как да използваме пестото разнообразно?

Освен най-традиционното – да хапвате песто с паста, има много други вкусни начини да го консумирате. Например можете да го миксирате с гуакамоле, кисело мляко или заквасена сметана, и да го сервирате като чудесна разядка преди вечерята. Страхотен вариант е и да го ползвате като добавка към сутрешната закуска – върху яйце или филийка. Идеално е и върху домашна пица – само имайте предвид, че ако го ползвате вместо доматен сос, трябва да е по-малко количество, защото все пак пестото е по-тежко и интензивно на вкус. Зеленото песто върви отлично и с грилована сьомга. И не на последно място, пестото е чудесен, свеж избор към тостове, картофки и студена паста салата!

Съхранение

Добре е да имате предвид, че пестото придобива кафеникав цвят при оксидиране, както става и с гуакамолето например – при контакт с въздух. Това обаче не означава, че е развалено. Добра идея е във вече наченатото бурканче песто да налеете тънък слой зехтин – тъкмо за да се запази свежестта и да не покафенява пестото. Това запазва свежестта за няколко седмици. И, разбира се, винаги преди да използвате вече започнато, просто разбъркайте добре!