паста

Замисляли ли сте се от кога датира пастата или дали винаги е била в комбинация с така любимия доматен сос? Сега ще ви разкрием няколко доста любопитни тайни за любимото паста ястие. Всяка хапка е удоволствие, особено ако знаем още някой детайл, който да споделим по време на семейната вечеря и да изненадаме паста любителите.

 

  1. Доматена обсесия

Всички знаят за най-класическата кулинарна комбинация от доматен сос и вкусни спагети или макарони, но малцина са наясно, че всъщност вкусният зеленчук навлиза доста по-късно в кулинарните шедьоври на европейците. Ако прясната паста датира от 400 г. пр. Хр., то сочният домат бива донесен от Мексико чак през 1519 година. Едва тогава започват експериментите и различните комбинации от тези две класически и задължителни за всяка кухня съставки.

 

  1. Храна на крале и просяци

През 17-ти век неаполитанците станали известни с това, че консумирали основно паста (mangiamaccheroni на итал.). Това била предпочитаната храна за богатата част на обществото, а поради евтиния внос на непалско брашно и липсата на месо, вкусните спагети и макарони се превърнали в основно препитание и на бедните в Неапол.

 

  1. Паста = щастие

Обръщали ли сте внимание, че след като хапнете ястие с любимите си спагети или макарони се чувствате по-радостни? Това не е заблуда, а е доказан факт. Въглехидратите в приготвените спагети и макарони увеличават нивата на сератонин в тялото, който е основният виновник да се чувстваме щастливи.

 

Вече знаете достатъчно факти за пастата и сте готови да разпространите наученото. Дори с дългогодишната си история, вкусът на паста ястието е все така любим на малки и големи. А за да обогатим този вкус, сме подбрали множество рецепти за вас, които може да разгледате в нашия сайт.