Както са казали мъдрите хора: “Храната е за ядене, вкусната храна е за удоволствие!” А какво по-подходящо място за кулинарни удоволствия от Италия – световната столица на изкушенията за небцето. Предлагаме ви кратък, специален списък с божествени кулинарни музеи, които ще ви вдъхновят да изследвате традиционните италиански храни с всичките си сетива.  

Националният музей на пастата (Рим)

 е единствен по рода и мащаба си в света. Зала след зала, любопитните гости ще откриват древни методи на приготвяне на паста (като например първите каменни преси). Нещо повече, тук ще научите как пастата е станала любима на цял свят благодарение на изобретяването на “сухата паста”. Сгушен в очарователния Рим, този музей е истинско съкровище за почитателите на пастата и изобщо за всички, които имат афинитет към италианската култура.                       Museo Nazionale delle Paste Alimentari: http://museodellapasta.it

Музеят на виното (край Флоренция)

Greve in Chianti е красиво средновековно градче на 30 км от Флоренция. Всъщност то е любима уикенд дестинация за флорентинците. Тъкмо там се намира великолепният Музей на виното. Той е своеобразен празник на двестагодишна традиция във винопроизводството и разказва за автентичната винена култура на региона Chianti. Сред най-забележителните експонати е античната библиотека с богато илюстрирани книги за виното. Разбира се, всеки ден тук сте повече от добре дошли да изживеете и Винен Тур в компанията на най-добрите сомелиери към музея.
Museo del Vino: http://www.museovino.it

Музеят на сладоледа (Болоня)

Приключение, излязло направо от мечтите ви – това ви очаква в неустоимия музей, който по интерактивен начин ще ви представи трите ключови теми, свързани със сладоледа: еволюцията му във времето; историята на производствените технологии; местата и начините, по които се консумира. Над 20 оригинални машини и повече от 100 000 исторически фотографии и документи впечатляват посетителите. Без съмнение обаче гвоздеят на програмата е вкусната обиколка, по време на която гостите на музея могат да опитат различни видове джелато, които са си цяла наука, но същевременно и изкуство!
Gelato Museum Carpigiani: www.gelatomuseum.com

Музеите на традиционните храни (край Парма)

Така наречената Асоциация на различните Музеи на Храните в Парма предлага незабравимо изживяване за всички сетива и за всеки вкус. Felino’s Salami Museum например разказва историята на известното черно прасенце от Парма и технологията за правене на колбаси. Музеят на доматите Collecchio’s Tomato Museum пък проследява историята на червеното съкровище, пристигнало в Европа през 16 век – та чак до възхода на доматеното фермерство и зараждането на индустрията за консервиране. В музея на пармезана – Museum of Parmigiano-Reggiano в Сораня,  можете да откриете какви са различните фази в млекопреработката и да разберете как всъщност се прави фабрика за сирене. Musei del Cibo: www.museidelcibo.it