Пътешестването по света е чудесен начин за откриване на нови, изобретателни начини да консумираш познати, ежедневни храни. Сухарите се радват на голяма почит в много страни, но се консумират по различен и специфичен начин във всяка от тях. Предлагаме ви кратка, хрупкава разходка около света, за да съберете идеи!

Холандия: ягодови сухари за закуска

В Нидерландия хора от всякаква възраст си падат по хрупането на сухари. Една от традиционните им закуски се нарича “Beschuit”. Лесна за приготвяне, тя изглежда много апетитно! По традиция се ползват кръгли сухари, върху които се нареждат парчета пресни ягоди. Понякога сухарите се намазват и с малко масло. Любопитен факт е, че когато се роди бебе, гордите родители обичайно черпят именно с ягодови сухари гостите и колегите в офиса.

Италия: хрупкав приятел на капучиното

В началото на 20-и век сухарите стават много популярни в италианските градове. Хората ги наричат “здравословни бисквити” и ги съхраняват в метални кутии, за да се запазят свежестта и уханието им. Това превръща сухарите в много традиционна храна. И днес, в Италия е доста типично да топваш сухар в капучиното, чая или любимото десертно вино – като например Вин Санто, много характерно за Тоскана.

Скандинавия: “ангелска вкуснотия”

Северните държави споделят голяма обща любов към един десерт със сухари! В Норвегия името му е “Селско момиче”, а в Швеция – “Храната на ангелите”. Лекият сладкиш се прави на слоеве: на дъното се слагат намачкани плодове като ябълки или сливи; следва пласт от бита сметана, после пласт от натрошени сухари, после втори пласт бита сметана, а на върха – поръсен натрошен сухар. Декорациите обикновено варират: шоколадови стърготини или настърган бадем. Сервира се винаги в прозрачна купичка!

Япония: шоко сухари

В Токио японците са луди по шоколад и сухари. Обикновено формулата е проста: взимаш сухари, настъргваш шоколад върху тях, и слагаш във фурната за 5 минути, докато се размекне. След това оставяш шоко сухарите на студено или в хладилника, за да стегнат. И воала!

Индия: кейк сухарчета

Индийците са едни от заклетите почитатели на сухари в света. Наричат сухарите “любимата наслада за закуска”. Обикновено ги хапват с чай с мляко, който ги размеква, както и с малко масло и уханни подправки. Сухарите там са толкова обичани, че индийците са измислили множество рецепти под названието “cake rusk” – нещо като домашна чаена бисквитка.