Лятото ни помахва за чао, но пък красивата есен довява аромат на кестени, пресни гъбки и златисти плодове. По-късите дни и хладното време навън предразполагат да се отдадем на домашно приготвени кулинарни изкушения – топли, апетитни и вдъхновени от любимата Италия. Италианците имат няколко “гвоздея на есенната програма” – продукти, с които традиционно приготвят паста ястия през този сезон. Ето ги и тях!

ТИКВА

Дойде ли есента, италианците внасят на масата един от любимите си зеленчуци: тиквата. Безброй са рецептите им с нежносладкия вкус на тиква. Едно от традиционните изкушение се нарича “tortelli di zucca”–  това са равиоли, пълни с креместо тиквено пюре и заляти с масло. Друга есенна италианска класика е “risotto alla zucca” – експертно сварен ориз с тиква и пармезан, който балансира сладката нишка на вкуса. В много области на Италия като Ферара и Емилия- Романя през есента се приготвят “cappellacci di zucca”. Наричат този тип паста “малки шапчици” заради визуалното подобие. Обичайно шапчиците са с богат тиквен пълнеж, а отгоре масълце, билки, подправки, а понякога и рагу. 

ГЪБИ

Наричат гъбките “Краля на есенната италианска кухня”. От сандвич с гъби, стафиди и каперси до равиоли с трюфели, пармезан и гъбки – италианците имат куп традиционни гъбени вкусотии. Ботуша се слави с изобилието от диви гъби с първокласен вкус. Хората често правят разходки за гъби, а има дори Гъбен фестивал! Една от вълшебните есенни рецепти на Тоскана е “Паста с бяло рагу”. Препоръката е да се използва голям размер паста – например mezze rigatoni (средни ригатони). А месото за рагуто обикновено е микс от телешко и свинско. Вместо доматен сос, както е по-често с рагуто, тази рецепта е с бял, направен от чесън, магданоз и бяло вино. 

БРОКОЛЕТИ

Италианците са корифеи в това да приготвят зеленчуците така, че да се чудите как нещо здравословно може да е толкова вкусно. Едно от най-често присъстващите в есенното им меню изкушения са броколетите, или още Contorni. Те са типични за районите на Южна Италия – представляват тънички и дълги броколи, които се готвят с листата! Обикновено те първо се сваряват, после сотират в тиган, с чесън и червен пипер. Много често са и допълнение към пастата, например в рецепти като Pasta con broccoletti e pecorino

КЕСТЕНИ

По това време на годината италианските улички са омагьосващи с витаещото из тях ухание на печени кестени. Освен да се хапват печени навън обаче, кестените се включват в менюто на домашната кухня и на ресторантите – както в сладкиши, така и в солени ястия. Популярна е например супата  Zuppa di castagne e farro, която принадлежи към кулинарните традиции на Умбрия. Тя се прави с лимец, кестени, чесън и праз и е типична супа, готвена от по-бедните и селяните в миналото. Един от най-известните десерти с кестени пък е Marron Glace. Той е характерен за Франция и за Северна Италия. Представлява глазирани кестенчета, прилични на бонбони. Сварените кестени се заливат със захарен сироп, а после се пекат във фурната. Италианците много обичат да подаряват тези кестенови бонбонки или пък да ги включват в сватбените менюта.

МЛАДО ВИНО

На италиански го наричат “vino novello”. To e по-ниско алкохолно, свежо и плодово на вкус. Особено отива на ястия с кестени, и като цяло италианците го предпочитат през есента. То се появява всяка година към края на октомври. Популярно е в Тоскана, Пулия, Сардиния, Емилия-Романя.