Приготвянето на паста изглежда измамно лесна задача, но както всички простички неща, времето на варене е особено важен фактор. Дори няколко минути повече или по-малко могат да доведат до много незадоволителни резултати. Италианците наричат перфектно сварената паста “ал денте”, което се превежда като “крехка, но твърда”. Ето няколко важни правила за приготвяне на паста, които ще ви помогнат да постигнете чудеса в кухнята.

Използвайте голям съд

За перфектно приготвената паста изберете широка тенджера, която побира голямо количество вода – 100 грама сушена паста се нуждае от поне 500 мл вода. Необходими са достатъчно вода, за да бъде пастата винаги покрита, и достатъчно пространство, за да може да се движи в съда свободно, без да се слепва.

Подсолете водата

Добавете поне една супена лъжица сол към пастата. Това е особено важна стъпка, която не трябва да пропускате. Ако не подсолите достатъчно водата за варене на паста, ястието може да остане неовкусено. Перфектният момент да добавите солта е, когато водата започне да кипи.

Добавете пастата в правилния момент

Имайте търпение и изчакайте, докато водата заври напълно. Ако добавите пастата твърде рано, рискувате да останат сурови и недобре сварени формички.

Не забравяйте да разбърквате

Стойте край тенджерата, докато варите пастата. За да избегнете слепване на фигурките, се препоръчва да разбърквате поне 2 или 3 пъти по време на варене.

Времето за приготвяне

Най-добрият съвет за перфектното време за приготвяне на паста е: проверявайте препоръчаното време за варене на опаковката (по-плътните форми на паста се варят 10-12 минути, спагетите – около 8-10 минути и прясната паста – около 3-5 минути), но не разчитайте сляпо. Вместо това извадете парченце паста и го опитайте около две минути преди указаното на опаковката време.

Запазете водата за варене

Запазването на чаша от водата за варене е стъпка, която много хора не следват. Всъщност водата от пастата е отлична добавка към ястието, например когато сосът е твърде плътен.

Оставете пастата да изстине

Задължително е да оставите сварената паста да се охлади около минутка-две, преди да добавите соса. Не обливайте със студена вода – ще бъде жалко да отмиете характерния слой нишесте и приятния солен вкус на ястието.