Вдъхновете се за едно неповторимо ястие и пригответе паста с прекрасен сос! Той придава аромат и вкус на всяко блюдо, затова отделете време, за да селектирате правилния вид. Ето и някои видове сосове за паста, които са доста популярни и лесни за приготвяне.

  1. Алфредо

Eдин от интересните и ароматни сосове за паста, който е създаден от известен кулинар в края на XIX в. Необходими съставки за него са (оригинална рецепта) масло  и пармезан. С времето се появяват все повече вариации, като някои добавят яйца и подправки, дори пилешко към рецептата. За първи път се приготвя с фетучини, но сега се предлага в комбинация с различна паста. Може да се ползва за овкусяване на фарфале, фусили пене и др.

  1. Арабиата

Леко пикантен, прави се от домати,  сухи люти червени чушки и чесън. Произхожда от регион Лацио, близо до Рим. Това е един от сосовете за паста, които най-често се добавят към макарони пене.

  1. Карбонара

 Почитателите на месото и пастата със сигурност са чували и опитвали Карбонара – един от най-известните сосове за паста. Яйца, панчета (вид бекон), твърдо сирене (например Пекорино), черен пипер са основните съставки. Понякога се добавят и гъби или други зеленчуци към соса. Перфектно се комбинира със спагети и най-често се предлага именно с тях.

  1. Болонезе

Cред най-популярните сосове за паста, ползван както за спагети, така и за друга паста, включително и лазаня. В него акцентът е месото (говеждо или свинско), което се съчетава с доматено пюре, целина, морков и вино.

  1. Маринара

Eдин от лесните и много вкусни сосове за паста, който е подходящ и за вегетарианци. Маринара се приготвя с домати, чесън, мазнина (зехтин или олио) и билки. На някои места модифицират съдържанието, добавяйки маслини, каперси или дори малко вино.

Има и доста други сосове за паста, които са вкусни и сравнително лесни за приготвяне. Скоро ще разкажем за тях, а дотогава опитайте нашите продукти и вижте новите ни рецепти.